Öhrn online

Så lyckas du med köpet av elbil

Att köpa en elbil är något som har ökat i popularitet i hela Sverige. Många väljer att äga en elbil för att värna om klimatet. Men det är även gynnsamt för privatekonomin att ha en elbil.

På bara en kort tid har försäljningen av elbilar ökat kraftigt och mycket beror på att allt fler vill göra gott för miljön. Elbilsförsäljningen är numera nästan lika stor på landsbygden som i storstäderna. Om du funderar på att köpa en elbil finns det en del saker som är bra att tänka på. En förutsättning för att kunna ha en elbil är att kunna ladda den enkelt och smidigt. Att då ha en laddbox hemma är väldigt praktiskt och något som förenklar vardagen. Du kan gå in på https://www.efuel.se/ladda-hemma om du är intresserad av att installera en laddbox. Det är möjligt att installera en laddbox på en stolpe eller på väggen. När du har en laddbox vet du även att laddningen av elbilen kan ske på ett säkert sätt.

Lägre driftkostnader med en elbil

Att köpa en elbil är en bra investering även för dig ur ett kostnadsperspektiv och inte bara för miljön. Det är överlag billigare driftskostnader för en elbil än vad det är för en bil med förbränningsmotor. Elbilar är dyrare i inköp men det har du oftast sparat in relativt snabbt. En elbil behöver inte heller servas lika ofta eftersom det inte förekommer lika många rörliga delar i en elbil jämfört med en vanlig bil. Det är helt enkelt färre delar som kan gå sönder vilket innebär färre lagningar vilket ger lägre driftkostnader. För att komma ner i pris när du ska köpa en elbil kan du välja att köpa en begagnad.

Välj modell efter livsstilen

Det finns olika modeller att välja mellan när det kommer till elbilar. Det ökande intresset för elbilar har gjort att marknaden har växt. Det är viktigt att du väljer en modell som passar din livsstil. Vissa modeller har mindre lastkapacitet än andra och om du har familj och behöver mycket plats i bilen behöver du en större elbil. Det är även viktigt att du funderar över hur långa sträckor du kör. I en stad där du kör kortare sträckor är en elbil perfekt och då spelar inte räckvidden lika stor roll. Olika elbils modeller har olika räckvidd. Om du ska köra långa sträckor behöver du planera hur du ska kunna ladda bilen.

Fler sätt att värna om miljön

För att värna ännu mer om miljön kan du se till att du laddar din elbil och använder el från förnybar energi. Även om du använder dig av förnybar el gör du miljön ännu en tjänst genom att försöka minska din energiförbrukning i hemmet. Det finns massor med bra och enkla åtgärder som du kan göra för att minska din energiförbrukning.

Tips för att minska energiförbrukningen:

• Byta ut alla lampor till LED-lampor.
• Sänka inomhustemperaturen.
• Byta ut vitvaror.
• Diska smartare.
• Maxa tvättmaskinen.
• Undvika långa duschar och bada badkar.
• Ställ in rätt temperatur på kyl och frys.