Öhrn online

Miljövänliga bilar – några originella varianter

Vi är alla medvetna om att bilarna måste bli mer miljövänliga, och det på många olika sätt på samma gång. På sistone har några riktigt originella förslag lanserats. Det rör sig förvisso om konceptbilar, men troligen kommer vi att se en del av idéerna från dessa fordon i morgondagens bilar.

Coca cola-bilen

Nej, denna bil drivs inte på Coca cola. Det vore kanske en bra idé. Däremot innebär denna bilmodell en oljebesparing av ett annat slag. Traditionella bilklädslar görs av syntetiska fibrer baserade på olja. Detsamma gäller Coca colas plastflaskor. Läskjätten bestämde sig dock för att göra något åt problemet med sin stora användning av olja, och utvecklade PET-flaskor i ett material baserat på växtfiber. Nu har Ford presenterat en bilmodell med inredning av samma fiber.

Bilen är även i övrigt miljövänlig, eftersom det rör sig om en laddhybrid av modellen Fusion Energy. Sedan tidigare fyller Ford sittdynorna i en del av sina bilar med ett sojabaserat skum. Nu kläs dessa dynor också in i växtfiber.

Karossbatteriet

Volvo har helt på egen hand dragit igång ett projekt där batterier utformas som delar av karossen, exempelvis motorhuvar. En sådan lösning löser en del av problemet med elbilar idag, nämligen de otympliga batterier som krävs för att de ska kunna fungera någotsånär lika bra som bensin- eller etanoldrivna bilar. En elbil med batteri i motorhuven, bakluckan och dörrarna kommer att kunna rulla betydligt längre, inte minst eftersom Volvos nya teknik kommer att göra det möjligt att utvinna el ur bromsenergin. I detta filmklipp presenteras tekniken ytterligare.