Öhrn online

Köp bilen hos bilhandlare

När det kommer till att köpa en bil, är det många som funderar på att strunta i bilhandlarna och köpa direkt från en privatperson. Det innebär dock en del risker att göra det och man har inte samma skydd som vid köp hos en bilhandlare.

2167173-shopping-for-a-car

För några veckor sedan nåddes vi av nyheten om att en 25-årig man rånades och sköts när han skulle köpa en bil i Landskrona. Mannen hade med sig betalningen i kontanter och när sedan köpet skulle ske blev han istället rånad på sina pengar och sin mobil av personen han skulle köpa bilen av. Gärningsmannen sköt även mannen i benet vid stölden. Polisen vill inte uppge hur mycket pengar mannen hade med sig vid tillfället men det ska röra sig om en större summa pengar, enligt Helsingborgs Dagblad.

Inte samma skydd vid privatköp

Även om det är ytterst ovanligt att man blir rånad då man ska köpa en begagnad bil utav en privatperson, finns det alltid en del risker med det. Man har exempelvis inte ett grundskydd från konsumentköplagen, som man får om man köper bilen av en bilhandlare. I konsumentköplagen står det att ett fel som man hittar på bilen inom sex månader efter köpet, ska anses ha funnits vid köpet om inte säljaren kan bevisa annat, skriver Sydsvenskan. Dessutom innebär att köpa en bil privat att man måste åka till flera olika ställen och kolla på bilar vid olika tillfällen, vilket kan vara lite omständligt.

Hitta bilar på nätet

Ska man köpa en bil vare sig det handlar om en begagnad eller ny, är det alltså säkrast och enklast att göra det från en bilhandlare. Den som vill slippa åka till bilhandlaren för att hitta den bil man söker, kan klicka sig in på Bilweb och hitta ett stort utbud av begagnade motorcyklar och bilar. För att läsa mer om vad företaget håller på med kan man även surfa in på deras Facebook-sidan och ta del av nyheter.