Öhrn online

Entusiastförsäkring

entusiastbilOm du är en bilentusiast har du säkert brottats med försäkringsfrågan tidigare. En entusiastförsäkring är till för bilar som körs sparsamt under hobbybruk. Oavsett om man är ett fan av amerikanska sportbilar, modifierar en bil för folkrace eller vill rusta upp en gammal Volvo Amazon så kan entusiastförsäkringar vara värda att titta på då de kan ge lägre premier än vanliga bilförsäkringar. Här är några faktorer som kommer påverka din premie och även styra om försäkringsbolaget är villiga att låta dig teckna en entusiastförsäkring eller inte.

  • Din bil Olika bolag har olika kriterier för vilka bilar som kan täckas av en entusiastförsäkring. Generellt kan man säga att ju äldre, ovanligare och högre värderad din bil är desto lättare är det att få teckna entusiastförsäkring. Har man en nyare ´, vanligare bil kan man behöva höra sig för hos flera bolag för att hitta rätt försäkring.
  • Ditt försäkringsbolag Försäkringsbolagen vill inte ge de förmånliga premier som en entusiastförsäkring ger till bilar och ägare som inte uppfyller syftet med en sådan försäkring. Det är alltid en bedömningsfråga för försäkringsbolaget och därför är det lättare att förhandla om man har ett bolag man är trogen kund hos och har ett flertal försäkringar med sedan tidigare.
  • Tilläggsförsäkringar Många entusiastbilar körs endast under sommarhalvåret. Gäller detta för din bil kan det finnas möjlighet att teckna avställningsförsäkring för resten av året som skyddar din bil medan den står parkerad i ditt garage. Detta hjälper till att få ner dina försäkringskostnader ytterligare.
  • Halv- eller helförsäkring Precis som med en vanlig bilförsäkring kan en entusiastförsäkring tecknas som halv- eller helförsäkring. Har ens bil högt finansiellt och sentimentalt värde bör man teckna en helförsäkring. Har man en hobbybil med ett något lägre värde kan man överväga att nöja sig med en halvförsäkring. Speciellt om man som bilentusiast är en van förare och har ett fordon som körs sparsamt och i låga hastigheter.
  • Föreningar Är du specialintresserad av en sorts bil eller ett visst märke finns det ofta föreningar för ditt specialintresse som du kan gå med i. En del föreningar för bilentusiaster har förhandlat fram rabatterade entusiastförsäkringar hos ett eller flera bolag. Skulle det vara så att din förening inte har några sådana rabatter är det ändå en bra idé att höra sig för bland övriga medlemmar för att se hur de hittat bästa möjliga försäkring för din typ av bil.

Att ha bilar som hobby kan vara dyrbart och många lägger ner mycket tid och pengar på sina entusiastfordon. Det är därför värt att gå igenom samtliga av de ovanstående punkterna för att få en så billig och bra försäkring man kan. Då kan man spendera mer tid senare med sin passion och inte behöva oroa sig ifall något skulle hända med älsklingsbilen.