Öhrn online

Elbilen tros inte vara lösningen

Elbilarnas tid är här och försäljningen ökade med hela 95 procent i Stockholm under förra året. Trots detta så säger Mika Anttonen, känd för att investera i förnybar energi, att Tesla snart riskerar att gå i konkurs och att elbilarna inte gör någon förändring på klimatet.

elbilMika Anttonen, nordens ledande investerare i förnybar energi och grundare av kedjan St1, tycker att den stora uppmärksamheten som elbilar fått den senaste tiden inte är nödvändig. Han har de senaste decenniet satsat på förnybar energi så som bioetanol och vindkraft och tycker inte att elbilen är en optimal och vinnande lösning för klimatet. Som man skriver om i Veckans Affärer menar Mika att elbilar som ersätter bensindrivna bilar inte kommer minska utsläppen så länge efterfrågan av råolja finns. Medan flygbränsle fortfarande är väldigt efterfrågat kommer inte råoljan att kunna ersättas och enligt honom kommer produktionen av flygbränsle öka med hela 50 procent fram till 2050.

Den med omtalade elbilen den senaste tiden är såklart Tesla, det amerikanska företaget som tillverkar just elbilar. Inom en snar framtid planeras lansering av eldrivna lastbilar och en ytterligare bilmodell, men enligt Mikas teorier kommer inte företaget att hålla i framtiden. I en annan artikel på Recharge säger Mika att han tror att Tesla har lovat för mycket och att det i slutändan inte kommer hålla hela vägen för företaget.

Elbilen är ändå populär

Men alla har vi olika teorier om vad som är bäst för oss och klimatet. Elbilarna popularitet har ökat i intresse under de senaste åren, både för att fler har blivit klimatmedvetna och för att tillgängligheten för elbils-ägarna är bättre i dagsläget. I Dagens Nyheter berättar man idag att Stockholm planerar att skaffa 500 innan år 2020 laddstolpar för att kunna anpassa gatorna i staden ytterligare för elbilar. Eftersom försäljningen av elbilar ökade med hela 95 procent i Stockholms stad under förra året, måste infrastrukturer hänga med och göra det lättillgängligt.