Öhrn online

Digital körjournal – bättre för hälsan och plånboken

Det blir allt vanligare med elektroniska körjournaler i bilar som används i arbetet. Varför? Det finns gott om skäl till varför det kan vara en bra idé med körjournal i arbetsfordonet – både ekonomiska och hälsomässiga – inte minst efter det senaste årsskiftet – då reglerna ändrades för trängselbeskattning och bilförmåner.

Ett yrkesfordon är en beskattningsbar förmån, därför är det är viktigt att föra en körjournal. Det är inget uttalat lagkrav – men uteblivandet av en körjournal kan lätt leda till en jobbig skattesmäll för den anställda. Körjournalen är nämligen det enda sättet du kan bevisa att ett arbetsfordon använts i den utsträckning som föraren påstår. Den som inte orkar hålla koll på allt som ska ingå i en körjournal kan skaffa en digital lösning, sådana körjournaler finner du, till exempel hos: https://traxet.se/.

Men vad exakt måste ingå i en körjournal? Listan är ganska lång: mätarställning vid årets början och slut, bilens registreringsnummer, mätarställning vid varje enskild resas början och slut, adressen där den påbörjas och avslutas, vad resan hade för syfte, anteckningar om tankning. Med andra ord kan det vara skönt att låta teknologin göra jobbet, då kan arbetsgivaren vara säker på att det inte fuskas, den anställda kan vara säker på att den slipper betala mer än nödvändigt – utan att behöva utföra merarbete. Det sparar pengar – dessutom kan det vara bra att veta vad som hänt om en olycka skulle inträffa.  Ibland är en körjournal extra viktigt, och mer om vilka regler som gäller kan du läsa på skatteverkets hemsida.

Körjournal och trängselskatten

Sedan årsskiftet måste alla med bilförmån betala trängselskatter och infrastrukturavgifter. Det kan dock bli billigare med reseavdrag, eftersom du har rätt att dra av ett antal resor till och från arbetet, men då är det viktigt att kunna backa upp med information från en körjournal.

Att försöka komma runt trängselskatten med olika hjälpmedel är vanligt – fler än någonsin tidigare fuskar med avgifterna. Civil olydnad – att bryta mot lagen bara för att man tycker den är fel – är inget bra alternativ. Det stjäl resurser från polisen och kan resultera i böter för den som gör sig skyldig till lagbrott.

Om du veta mer om vilka typer av fusk som förekommer kan du titta på videon nedan: