Öhrn online

Bilmek är livet

Det finns många intressen och hobbys därute som lockar men det finns förmodligen inget som slår det ständigt levande bilintresset som många har. Allt från att köra bilarna till att meka på dem. Det är ett intresse och en hobby som verkligen inte dör ut även om tiden sakta rör sig framåt och nya trender utvecklas. Att meka på sin bil är en slags meditation, inte bara för att vara ifred med sina tankar utan också för att man lagar något eller förbättrar prestandan i sin bil, något som minst sagt är givande. Att få beställa sina bildelar på nätet, packa upp dem för att sedan börja montera dem i motor och skrov, det är en känsla som är helt unik.

mekar bil i verkstadDet finns många intressen som sagt, men ingen som slår bilmek! Att sätta på sig sina arbetsskor för att sedan bege sig ut i garaget för en riktig omgång med en nedskruvad bil, det är terapi för en del. Motorer och bilar är överlag ett tacksamt intresse då man kan köpa ett vrak för någon tusenlapp och alltså renovera den till en fullt brukbar bil. Priset som man kan få för en exempelvis gammal amerikanare som är tillräckligt unik och tillräckligt bra restaurerad kan gå uppemot en kvarts miljon. Det man behöver är ramen och chassit till bilen och sedan är det bara att börja beställa sina bildelar, allt behöver absolut inte vara nytt heller och på skroten finns det gott om godsaker att sätta sina tänder i. Att få fri tillgång till skroten är som att vara ett barn i en godisbutik, det kryllar av godsaker som ingen tidigare förstått värdet av. Har man ett tillräckligt gott öga för bilar och främst äldre bilar så lär man sig att fynda även på skroten, det krävs bara lite tålamod och en hel del tid åt att rota under huven på gamla Fordar, Chryslers och gud vet allt.

Ett givande intresse

Många kan tycka att det där med att mecka bil bara är ett dumt intresse som många män ger sig in på för att få vara ifred. Men det finns verkligen något att få ut av att meka på bilar. Utöver att det är skoj att se hur ens gamla T-Ford förvandlas till en snygg hot rod eller det gamla flaggskeppet som igen blir ståtlig. Om man inte vet vad ett flaggskepp är i bilsammanshang så kan man säga att det är en stor oftast Chrysler med ”vingar”, ungefär såhär:

 en 1959 chrysler windsor

Det som händer när man ställer iordning en bil som en gammal Chrysler är att man återinför något från historian. Det är ändå en bil som var otroligt populär i USA under 50- och 60-talet och de var verkligen ståtliga bilar. För rätt entusiast så kan dessa bilar säljas för flera hundra tusen. Rätt bill till rätt köpare blir mer pengar än vad du själv lagt ned på bygget, i slutändan så säljer du iväg en hel bil som för bara ett tag sedan var ett tomt chassi.